De la 1 iunie 2019, conform Ordonantei de urgenta nr. 31/2019, de modificare a Codului Fiscal, TVA-ul pentru produsele de inalta valoare calitativa va scadea la 5%.
Din categoria produselor mai sus mentionate, fac parte:
• Produse traditionale (horinca, palinca, mierea, specialitati din carne, cascaval, etc)
• Produse bio sau eco (fulgi de grau, fulgi de orz, musli, paine integrala, sucuri naturale, ceaiuri, etc)
• Produse montane (cascaval, telemea, pastrama, carnati, pastrav, dulceata, etc)
Pentru a putea beneficia de reducerea TVA de la 9% la 5% produsele trebuie sa fie autorizate de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, iar firmele producatoare trebuie sa insoteasca livrarea alimentelor de copia documentului de recunoastere / atestare / certificare, eliberat de autoritatea competenta, cu exceptia livrarii efectuate catre consumatorul final.
De asemenea, recomandam firmelor sa tina cont de cateva aspecte practice pentru reducerea TVA:
• Actualizarea caselor de marcat
• Modificarea sistemelor de evidenta contabila
• Insotirea facturii de copia documentului eliberat de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale