De marti, 17 martie 2020, va intra in vigoare legea nr. 19/2020 conform careia parintii au dreptul de a sta acasa cu copiii in contextul pandemiei coronavirus.
Desigur, aceasta lege aduce cateva limitari in privinta domeniul de activitate si anume numarului zilelor acordate si plafonul indemnizatiei.
Cati bani primesc parintii
Indemnizatia pe care o vor primii parintii pentru fiecare zi de stat acasa cu copii este de 75% din salariu.
Exista, insa, o limitare, parintii nu pot incasa mai mult de 75% din salariul mediu brut pe economie si anume 185 lei/zi.
Totodata, angajatorii pot respinge cererea parintilor de sta acasa cu copii daca felul muncii prestate permite munca de la distanta sau telemunca.
Cererea se va face de catre un singur parinte, iar celalalt este obligat sa dea o declaratie pe proprie raspundere din care sa rezulte ca acesta nu a solicitat la locul sau de munca zilele libere ce i s-ar cuveni.
Indemnizatia va fi platita de catre angajator, acesta urmand sa isi recupereze banii de la Fondul de Garantare pentru plata creantelor salariale.
Cine poate beneficia de aceasta lege
Cei care doresc sa beneficieze de indemnizatie trebuie sa tina cont de urmatoarele conditii:
- cei care lucreaza in urmatoarele domenii pot beneficia de aceasta lege doar cu acordul angajatorului: in unitatile sistemului energetic national, in unitatile operative de la sectoarele nucleare, in unitatile cu foc continuu, in unitatile sanitare si asistenta sociala, de telecomunicatii, ale radioului si televiziunii publice, in transporturile pe caile ferate, in unitatile care asigura transportul in comun si salubritatea localitatilor, precum si aprovizionarea populatiei cu gaze, energie electrica, caldura si apa;
- copilul sau copii sa nu aiba peste 12 ani si sa fie inscrisi in cadrul unei unitati de invatamant;
- in cazul copiilor cu dizabilitati varsta acestora sa nu depaseasca 18 ani si sa fie inscrisi in cadrul unei unitati de invatamant;
- poate beneficia de indemnizatie un singur parinte;
- locul de munca ocupat de parinte trebuie sa nu permita munca de la domiciliu sau telemunca.