Ce înseamnă debitor și creditor. Definiții și exemple
Doi termeni care la prima vedere sunt extrem de simpli de reținut, dar care ne induc în eroare destul de des.
Ca antreprenor este esențial să faci diferența dintre creditor și debitor, dar să și cunoști rolul pe care, aceștia, îl joacă în performanța afacerii tale.
Ce înseamnă creditor?
Mai simplu spus, un creditor este o persoană fizică, o întreprindere sau orice altă entitate căreia i se datorează bani, deoarece a furnizat un serviciu, a vândut bunuri sau a împrumutat bani unei alte entități.
În raport cu tine, ca administrator de afacere, există două tipuri de creditori cu care o să interacționezi în mod regulat:
- • băncile
- • clienții (creditori comerciali)
Băncile și instituțiile financiare sunt cei mai importanți creditori în economia de astăzi (pe lângă aceștia îți mai pot deveni creditori și societățile comerciale sau statul). Titlul de creditor față de afacerea ta le este acordat printr-o sumă împrumutată, sau hârtie de valoare, în urma căreia au dreptul sa primească un anumit venit fix sub formă de dobândă, de câștiguri prin trageri la sorți, sau ambele forme.
Clienții îti devin creditori atunci când ai încasat avansuri pentru livrări de bunuri, prestări de servicii sau executări de lucrări. De exemplu, un depozit cu materiale de construcții ar deveni creditor unei firme de construcții dăcă aceștia le-ar furniza în avans materiale pentru dezvoltarea unui proiect.
Ce înseamnă debitor?
Un debitor este o persoană fizică, o întreprindere sau orice altă entitate care datorează bani unei alte entități, deoarece i s-a furnizat servicii, bunuri sau a împrumutat bani de la o instituție. Pe scurt, debitorul își asumă un angajament de plată printr-un contract încheiat, față de un creditor.
Un exemplu de debitor este o companie de transport care împrumută bani de la o bancă pentru a investi într-o nouă flotă de vehicule. Compania de transport devine debitoare, întrucât va datora banii împrumutați si dobândă băncii creditoare.
O situație de evitat, de către proprietarii de afaceri, des întâlnită, este atunci când clienții, denumiți debitori comerciali, nu își achită îndatoririle contractuale. De exemplu, o firma ce prestează servicii de contabilitate pentru alte societăți nu a mai încasat contravaloarea lunară a contractului de la anumiți colaboratori, aceștia devenind debitori pentru firma de contabilitate.
Debitori și creditori într-o afacere
Clienții care nu-ți plătesc pentru produse sau servicii în avans, îți devin debitori pentru afacere, societatea ta aflându-se în situația de creditor.
În mod similar, te afli în situația de debitor față de furnizorii care ți-au prestat servicii sau ți-au vândut bunuri pe care încă nu le-ai plătit.
Relația dintre cei doi termeni este importantă, în special în cazul întreprinderilor mici, deoarece aceștia afectează activele și pasivele din bilanț și fluxul de numerar al afacerii.
A fi creditor pentru o altă afacere poate fi considerat un activ, care demonstrează puterea financiară pentru afacerea ta, în timp ce o sumă mare de bani, neîncasată la termen, îți poate pune în dificultate operațiunile de dezvoltare, dar și relația cu alți colaboratori.
Administrând corespunzător debitorii și creditorii este cheia succesului pentru care multe întreprinderi se dezvoltă armonios. Pe de altă parte, eșecul în acest sens poate aduce multe întreprinderi mai mici, la un sfârșit prematur ca urmare a problemelor fluxurilor de numerar.
La Ada’s Consult, ne mândrim că suntem contabilii care renunță la jargon și discutăm pe întelesul tău. Acest lucru te ajută să întelegi procesul financiar, asigurându-ți eficiență și stabilitate în dezvoltarea afacerii.
Dăcă ai nevoie de consultanță sau servicii de contabilitate pentru afacerea ta, poți lua legătura cu noi la email office@adasconsult.ro sau la telefon 0745 024 626.