Cu un număr de șoferi în creștere de la an la an, compania Uber deservește cu succes marile orașe din România: București, Brașov, Cluj, Timișoara și Iași. Este de la sine înțeles că ascensiunea Uber în România este una fenomenală și va influența sectorul serviciilor de taxi în mod sigur.
Cel mai mare volum de curse este realizat de șoferi independenți care și-au înființat propria firmă, îndeplinind condițiile legale pentru a putea desfășura activități de taxi prin aplicații de ridesharing ca Uber, Yango, Clever sau Bolt.
În calitate de contabili, echipa noastră a lucrat cu zeci de clienți din această arie a taximetriei, oferind servicii complete, de la înființare de societăți, SRL sau PFA, până la cele mai bune servicii de contabilitate privind reducerea de taxe sau completarea declarațiilor lunare către ANAF.
Contactați-ne pentru a discuta mai multe despre cum vă putem ajuta sau pentru a obține o ofertă de preț pentru servicii de contabilitate Uber.
Firma pe care veți activa ca șofer Uber poate fi de tip PFA, SRL sau SRL-D, iar înregistrarea ei se face printr-un dosar depus la Registrul Comerțului.
Dăcă vă doriți să economisiți timp, vă putem ajuta cu înființare firmă Uber.
Mai jos vă vom prezenta caracteristicile fiecărei entități comerciale, PFA și SRL, specifice activității de taxi prin aplicația Uber.
Deschiderea unui PFA pentru activități de taxi prin Uber se face la Registrul Comerțului cu următoarele documente:
Atenție!
Dăcă vă doriți să economisiți timp vă putem ajuta cu înființare PFA Uber, în termen de 3 -7 zile, de la data depunerii actelor.
Costuri:
Impozitele PFA, în ceea ce privesc serviciile de transport persoane prin aplicația Uber, sunt:
În cazul în care PFA nu depășește plafonul de 24.960 lei, venit net, în decursul unui an, acesta va plăti doar 10% impozit pe venit.
Avantajul unui PFA este că puteți scoate bani oricând din firmă.
Deschiderea unui SRL pentru activități de taxi prin Uber sau alte aplicații similare ca Yango, Bolt, Clever se face de asemenea la Registrul Comerțului prin procedura:
La final, este obligatoriu să deschideți un cont bancar care va fi folosit inițial pentru depunerea capitalului social, minim 200 lei, ulterior pentru tranzacțiile pe care le veți realiza în cadrul firmei.
Atenție!
Dăcă vă doriți să economisiți timp vă putem ajuta cu înființare SRL Uber, în termen de 3 -7 zile, de la data depunerii actelor.
Costuri:
Impozitele pentru SRL în ceea ce privesc serviciile de car sharing sunt mai convenabile decât în cazul unui PFA, și anume:
SRL vine în schimb cu un dezavantaj de lichiditate, deoarece veți putea retrage bani doar sub formă de dividende, de regulă, la 3, 6 sau 12 luni.
Dividendele, la retragere, se vor impozita suplimentar cu 5%.
Codul CAEN pentru desfășurarea în legalitate, a activității de taximetrie prin Uber, Yango, Bolt sau Clever este 4939 - Alte transporturi terestre de călători n.c.a..
Codul CAEN trebuie să se regăsească în actul constitutiv al SRL-ului sau în formularul de înființare al PFA-ului, în funcție de tipul societății ales.
În vederea înregistrării în scopuri de TVA a altor persoane care efectuează achiziții intracomunitare sau pentru servicii, contribuabilii trebuie să depună formularul 091 – Declarație de înregistrare în scop de TVA/Declarație de mențiuni a altor persoane care efectuează achiziții intracomunitare sau pentru servicii.
Acest formular va fi însoțit și de alte documente cerute de organul fiscal pentru determinarea corectă a situației fiscale a contribuabilului.
Persoana care solicită înregistrarea specială în scopuri de TVA va primi un certificat de înregistrare în scopuri de TVA cu un cod de înregistrare fiscală diferit de cel primit la înregistrarea inițială la Registrul Comerțului sau la organul fiscal.
Dăcă vă doriți să economisiți timp vă putem ajuta cu obținerea codul special de TVA intracomunitar Uber, în termen de 5-10 zile.
Acte necesare pentru obținere cod special de TVA intracomunitar UBER: copie CUI și copie CI administrator.
Costuri:
• 100 lei onorariu
În urma înființării firmei și a contractării unui serviciu de contabilitate puteți deschide un cont Uber cu un număr de telefon, o adresă de e-mail și următoarele documente:
De la 1 februarie 2020, șoferii Uber vor fi obligați să mai obțină, suplimentar, licența pentru transport persoane.
Dacă ești șofer la oricare dintre companiile de ridesharing din România și vrei să îți obții licența, trebuie să știi că ai nevoie de următoarele documente:
- Certificat de competență profesională pentru manager de transport alternativ - se obține în 4 săptămâni (include teste medicale și psihologice și un curs la o scoala de pregătire profesională și un examen)
- Autorizație operator pentru transport alternativ - se obține în 2 săptămâni.
Individual, ca șofer mai aveți nevoie de următoarele documente:
- Copie conformă pentru transport alternativ - se obține în 2 săptămâni.
- Certificat profesional pentru conducătorii auto - se obține în minimum 4 săptămâni (include teste medicale și psihologice și un curs la o scoala de pregătire profesională și un examen)
- Ecuson transport alternativ
În cazul în care sunteți Persoană Fizică Autorizată - PFA, trebuie să obtineți documentele pentru șofer, dar și Autorizația de operator pentru transport alternativ (din seria documentelor necesare pentru companie).
Toate certificatele sunt eliberate de Autoritatea Rutiera Romana (ARR), însă la Centrul de suport pentru șoferii parteneri Uber din Pipera, șoferii sunt ajutați să treacă prin întregul proces, cu excepția testelor medicale.
Pentru servicii de înființare firme destinate transportului de persoane, care înregistrează venituri de la companii partenere ca Uber, Yango, Clever, Bolt, etc, ne puteți contacta la adresa de e-mail office@adasconsult.ro sau la telefon 0745 024 626.
Obtineti reduceri de pana la 50% la noi servicii contractate