Duminica, a intrat in vigoare un act normativ, care ofera ocazia persoanelor care nu sunt inca pensionate de a-si cumpara retroactiv vechime in munca, noua data limita fiind 31 decembrie 2018, acest termen fiind deja la a doua extindere.
Astfel, persoanele care nu au calitatea de pensionari pot efectua plata CAS pentru perioadele de timp in care nu au avut calitatea de asigurat in sistemul public de pensii sau intr-un sistem de asigurari sociale neintegrat acestuia, pana la data de 31 decembrie 2018. Totodata plata contributiei se efectueaza integral, pana la data de 31 decembrie 2018.
Daca va hotarati sa efectuati plata contributiei de asigurari sociale trebuie sa cunoasteti faptul ca intervalul de timp in care puteti efectua operatiunea este intre data incheierii contractului de asigurare sociala potrivit Legii nr. 186/2016 si ultimii 5 ani anterior acestei date. Se vor lua in calcul perioadele lucrate, astfel incat acestia sa cumuleze cei 15 ani minim necesari, pentru a putea beneficia de pensie.
In urma achitarii CAS, respectivele perioade se vor considera stagiu de cotizare in sistemul public de pensii.
Abia din anul 2021 vechimea in munca va putea fi cumparata permanent, noua lege a pensiilor aducand o serie de noutati.
Cum puteti incheia contractul de asigurare sociala
Cei care sunt interesati sa isi cumpere vechime in munca trebuie sa incheie un contract de asigurare sociala, pana la data de 31 decembrie 2018, intre persoana interesata sau mandatarul acesteia (desemnat prin procura speciala) si casa teritoriala de pensii din raza domiciliului persoanei interesate.
Va reamintim ca vechimea in munca este cel mai important aspect atunci cand vine vorba despre pensionare, asa ca, atat ca angajator dar si ca angajat trebuie sa tineti cont de adeverintele care trebuie eliberate in momentul in care are loc incetarea contractului individual de munca.
Astfel, la incetarea fiecarui contract de munca, sau la cererea expresa a angajatului, angajatorul are obligatia de a elibera documente existente in dosarul personal si copii ale paginilor din registrul electronic cu inscrierile referitoare la persoana, impreuna cu un document care sa ateste activitatea pe care acesta a desfasurat-o, pe ce durata, cu ce salariu, cu ce vechime in munca, in meserie si in specialitate.
Angajatorii care nu se vor supune legii vor fi sanctionati contraventional si vor fi amendati cu o suma cuprinsa intre 300 si 1.000 de lei conform art. 34 alin (5) din Codul Muncii.
In concluzie pentru a proba vechimea in muncatrebuie sa prezintati urmatoarele documente:
1. Carnet de munca pentru perioadele de pana la 31 decembrie 2010, potrivit art. 279 alin. (1) din Codul muncii;
2. Adeverinte eliberate de angajatorii unde a prestat activitate in baza contractului individual de munca.